Perinteinen pönttöuuni
tuo lämpöä ja tunnelmaa
MS Muuraus | Karkkila

Pönttöuuni – eli peltiuuni tai pystyuuni – on perinteinen varaava tulisija, joka on muurattu lieriömäisen peltikuoren sisään.
Pönttöuuni on monelle vanhemman polven suomalaiselle tuttu. Sellainen on ollut monen suomalaisen mummolassa joka huoneessa.
Ota yhteyttä

Tasaista lämpöä


Pelti on todettu hyväksi uunin sydämen kuoreksi hyvän lämmönjohtokykynsä ansiosta, ja pönttöuuni pitää myös savut uunin sisällä.

Pönttöuuni luovuttaa lämpöä kauan ja tasaisesti.

Uunissa on sisussysteemi, jossa palokaasut nousevat ylös ja laskevat uunin sivuja alas ja poistuvat piippuun alareunasta. Uuni alkaa luovuttaa lämpöä 1-3 tunnin kuluttua lämmityksen aloittamisesta ja jatkaa lämmönluovutusta uunin massasta ja rakenteesta riippuen yhdestä päivästä jopa kahteen vuorokauteen.

Perinteinen pönttöuuni oli yleensä valkoinen. Nykyisin pönttöuuneja saa myös värillisinä.
Pyydä tarjous

HISTORIAA - Suomeen 1800-luvulla

Pönttöuuni on alkujaan venäläinen keksintö, ja siellä sitä on käytetty jo varhain. 

Suomessa pönttöuunin historia alkaa 1800-luvulta, jolloin pönttöuunin käyttöä levitti varsinkin kasarmien rakentaminen. Sitten uuni yleistyi myös koteihin.

Vielä 1950-luvulla pönttöuuni oli Suomessa paljon käytössä. 1960- ja 70-luvuilla, keskuslämmityksen yleistyessä, se joutui kuitenkin usein väistymään halvan öljyn ja sähkön tieltä. Puulämmitystä alettiin tuolloin pitää vaivalloisena ja aikaa vievänä, ja niin uunit hävitettiin monista taloista.

Pönttöuunin uusi tuleminen

Viime vuosina pönttöuuni – tuo mainio lämmönlähde ja tunnelmallinen sisustuselementti – on tullut takaisin. Sen suosiota lisäävät myös asentamisen nopeus ja edullinen hinta moniin muihin tulisijoihin verrattuna, sekä uunin helppokäyttöisyys.
Paitsi tunnelman luojana, pönttöuuni on monissa kodeissa myös haluttu ja tarpeellinen varalämmönlähde.
Pönttöuuni rakennetaan valmiiksi paikalleen, joten siitä tulee aina oikean kokoinen.

Uuni koostuu peltirenkaista. Ensin asennetaan rengas, sitten muurari muuraa sisuksen polttotiilistä. Renkaita lisätään haluttu määrä.
Ammattitaitoinen muurari muuraa pönttöuunin valmiiksi usein jo yhdessä työpäivässä, tai vaativammissa olosuhteissa kahdessa päivässä.
Share by: